Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/arklof-ger-en-viktig-pusselbit-i-fragan-om-radikalisering
Follow by Email
RSS

En av de personer som har lärt mig mest om radikalisering till våldsbejakande extremism är den livstidsdömde före detta nazisten Jackie Arklöf. För tio år sedan skrev jag en bok baserad på intervjuer med honom och personer som känt eller känner honom eller varit offer för hans brott, samt dokument av olika slag. Den bild som växte fram om varför en mörk kille, adopterad från afrikanska Liberia, väljer att anamma den nationalsocialistiska ideologin var inte så motsägelsefull som man vid en första tanke kunde tro. Bara man kan släppa den ganska vanliga föreställningen att det enda som extremister och terrorister drivs av är ideologi.

Jackie Arklöf sökte kriget, men inte i 2010-talets Syrien som de senaste årens jihadresenärer utan i 1990-talets Bosnien. Visst fanns de ideologiska förtecknen även med på hans resa. Att kroatiska fascister hade varit allierade med det nazistiska Tyskland under andra världskriget spelade roll för att det var till den sidan som han sökte sig. Men kanske lika mycket lockade äventyret och fascinationen för det militära, likväl som att han ville bort från sitt liv i Sverige.

Att försöka förstå de mekanismer som ligger bakom att en människa ansluter till en terrorgrupp eller begår ett allvarligt brott misstolkas ofta, medvetet eller omedvetet, som att man vill ursäkta brottet eller handlingen. Kvar återstår då en förklaringsmodell som varken är heltäckande eller rymmer några nyanser eller varianter, och hur det skulle kunna gynna arbetet mot extremism och terrorism kan jag inte förstå.

Ämnet är blytungt, och jag kan ana en hel del självupplevt i de händelser som beskrivs i boken.

Under arbetet med min bok om Jackie Arklöf upptäckte jag snabbt att han är en tänkande och analyserande människa, som inte minst vill söka förklaringar på hur hans eget liv hade kunnat bli som det blev, både vad gäller sökandet till nazismen och de mord och andra grova brott som han gjort sig skyldig till. Det har, som jag uppfattar det, varit en ärlig uppgörelse som Jackie Arklöf gjort med sig själv under alla år i fängelse, och en total insikt om den skuld som han bär.

Vi tappade kontakten under några år, men för ett drygt år sedan fick jag ett brev på posten. Det var en bok, ”Sebastian i drömmen”, skriven av en Martin Östensson och utgiven på förlaget Instant Book. Bakom namnet Martin Östensson gömmer sig Jackie Arklöf, som då inte var beredd att skylta öppet med att han blivit romanförfattare.

Jag läste boken under ett par sommardagar. Det är ingen bok som man blir glad av, men jag vill ändå starkt rekommendera den. Ämnet är blytungt, och jag kan ana en hel del självupplevt i de händelser som beskrivs i boken. Den handlar om Elias som har återvänt till Sverige från ett krig där han deltagit som legosoldat. Väl hemma genomlever Elias sina dagar i en gråzon mellan dröm och verklighet, eller snarare mardröm. Vardagen faller allt mer samman och Elias fantiserar om att skjuta människor.

Handlingen växlar mellan Elias tillvaro i Sverige och återblickar till det krig som han har deltagit i. Jag är imponerad över Jackie Arklöfs förmåga att hålla samman historien och att ge realism åt sina scener och beskrivningar. Det nakna, smutsiga och brutala kriget och den täta ångestdimma som omger Elias tillvaro här hemma. Boken är mycket välskriven.

Tanken slog mig naturligtvis att det är Jackie själv som boken handlar om. Men jag vet inte om han själv skulle hålla med om det.

För mig blev läsningen av boken i alla fall ännu en viktig pusselbit i den högaktuella fråga om extremism och radikalisering som alla försöker hitta svar på. Boken finns att beställa på Adlibris.

Magnus Sandelin

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: