År 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander. En av bankrånarna är den före detta legosoldaten Jackie Arklöf. Journalisten Magnus Sandelin är den första att berätta Jackie Arklöfs hela historia: från uppväxten i Storuman till krigsförbrytelserna i Bosnien och tragedin i Malexander med den uppmärksammade rättegången som följer, samt tiden i fängelse.

Berättelsen börjar i den norrländska barndomsbyn, dit Jackie Arklöf kommer som tvååring från Liberia. Vi får veta mer om de stökiga skolåren, kontakten med barnpsykiatrin och hur han dras in i nazismen.

Magnus Sandelin vill reda ut hur det kan komma sig att en färgad kille söker sig till nazismen och vad det är som får nazister att acceptera en färgad kille i sina led. Han skildrar Arklöfs kaotiska och kriminella tid efter att ha kommit hem från Bosnien – den som slutar med morden i Malexander.

Sandelin skriver också om Jackie Arklöfs kamp i fängelset för att försöka komma tillrätta med sina djupt rotade känslor av hat och förakt. Om ångesten, självmordstankarna och den svåra vägen bort från nazismen.

Boken innehåller tidigare opublicerade uppgifter om en viktig del av svensk kriminalhistoria och unika citat från Jackie Arklöf själv.

Den svarte nazisten ges ut av bokförlaget Forum och finns i handeln under senare delen av oktober.

Beställ boken här.

Recensioner:

”Magnus Sandelin har gjort en imponerande research (…) På en rak prosa, som medvetet undviker onödiga utsmyckningar och berättartekniska finesser, ges den hittills mest heltäckande bilden av en av landets mest kända förbrytare. Det är oupphörligt intressant, fascinerande och skrämmande.”
Fredrik Quist, Östgöta Correspondenten

”Pennans språkliga avtryck är enkelt, avskalat och vant och bidrar till ett mycket högt läsvärde. ’Den svarte nazisten’ är en av årets mest angelägna böcker.”
Daniel Mathisen, Frihet

”Journalisten Magnus Sandelin har trängt mycket djupt ner i gåtan Jackie Arklöf och kan verkligen berätta en spännande livshistoria.”
Mats Adolfsson, VLT

Betyg: 4
Magnus Utvik, Gomorron Sverige (SVT)