Nominerad till Guldspaden 2013!

Ali tränades av al-Qaida, på samma läger som några av männen bakom 11 september-attacken. Tillbaka i Sverige drog han upp planer på ett eget terrordåd.

Jessica uppmanade sin man att dra ut i heligt krig. Sedan han dött i Irak tar hon ensam hand om barnen.

Mirsad greps innan han skulle ta på sig ett bombbälte och spränga sig och andra till döds. Nu har han frigivits av Kriminalvården och förväntas anpassa sig till ett vanligt liv.

Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken berättar om människorna och idéerna inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. Boken öppnar dörrar till en sluten värld och går till botten med flera av de senaste årens utredningar om terrorbrott.

Beställ boken här.

Recensioner:

Magnus Sandelin har med sin bok gett ett viktigt bidrag för att hyfsa den svenska debatten. Han, journalisten, har sökt upp och intervjuat nyckelpersoner i de kretsar som tolkar ”jihad” som en uppmaning att använda våld.
Nerikes Allehanda

Magnus Sandelins nya bok Jihad (Reporto förlag) tvingar läsaren att se en annan sanning i vitögat, en värld där trollen är på riktigt. Fast de kallar sig såklart något annat, som martyrer, eller krigare.
Göteborgs-Posten

Sandelins kartläggning ger flera intressanta pusselbitar och fyller en viktig kunskapslucka. Det handlar inte om att utmåla en religiös minoritet i Sverige som potentiella terrorister, men att sätta strålkastarljuset på det fåtal, vars värderingar och livsval påverkar alla i samhället. Sandelin undviker enkla förklaringar och presenterar ingen quick-fixlösning.
Scoop, tidskrift för grävande journalistik

Reportagen är mycket ingående och väldokumenterade och boken som helhet är ett utmärkt exempel på grävande journalistik.
Bibliotekstjänst

Som en uppslags- och upplysningsbok fungerar den här boken utmärkt.
Dagen

Förhoppningsvis kan boken (…) i någon mån fungera som korrektiv till den svenska debattens två ytterlighetsståndpunkter: islamofobisk demonisering å ena sidan, och det onyanserade skallet mot säkerhetspolisen å andra sidan. Det räcker långt: det vassaste vapnet mot hatideologierna är väl just den enkla insikten om att de som vill döda oss är människor.
Expressen

Magnus Sandelins bok Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken är läsvärd. Inte minst för intervjuerna.
Per Gudmundson, bloggare och ledarskribent

En utomordentligt läsvärd undersökning av den radikala islamismens utbredning i Sverige
Johan Lundberg, Axess

En av de viktigaste böckerna som getts ut det sista decenniet
Torbjörn Jerlerup, bloggen Frihetssmedjan