o_sandelin_svenska-is-krigare-360x540Terrorattentaten i Paris 2015 och Bryssel 2016 visar att den jihadistiska miljön i Europa utgör ett pågående och reellt hot. I takt med att allt fler europeiska medborgare de senaste åren anslutit till Islamiska staten och liknande grupper har Sverige och andra länder tvingats inse det nödvändiga i att på bred front bekämpa en inhemsk rörelse som är på frammarsch. Men även om frågan först de senaste åren hamnat högt upp på agendan så är den inte ny. I Sverige har det funnits aktiva al-Qaidanätverk sedan början av 90-talet.
Svenska IS-krigare  är en kraftigt uppdaterad nyutgåva av boken Jihad – Svenskarna i de islamistiska terrornätverken, från 2012. Boken ger både en bakgrund till den jihadistiska miljön i Sverige, unika vittnesmål inifrån rörelsen och en aktuell lägesbeskrivning av situationen i dag.

Beställ boken här.

Recensioner

För alla som vill veta mer om den våldsbejakande islamismen och dess kopplingar till Sverige är Magnus Sandelins bok ett måste.

Östgöta Correspondenten

I berättelserna om jihadisternas öden håller sig Sandelin saklig och nyfiken på hur dessa människor hamnat i våldsbejakande jihadism. Det är läsning som angår oss alla. För att komma tillrätta med problemen måste vi våga oss in i dimman, syna mekanismerna som lockar till våldsideologier samt lära oss att skilja islam från islamism, salafism från jihadism och al-Qaida från IS. Där gör Magnus Sandelin en viktig bildningsinsats.

Svenska Dagbladet

Sandelin har ägnat sig åt en mycket noggrann och modig terränganalys. Ibland har han fått leka med olika identiteter för att komma in i vissa slutna facebookgrupper, hängt i Bellevuemoskén och föreningar som rekryterare använt för att värva ungdomar till terrorsekter som al-Shabaab. Han har också tagit del av hemliga telefonavlyssningar, för här finns detaljerade transkriberingar av terroristers och terrormisstänktas telefonsamtal sinsemellan. Ibland får jag känslan av att titta på den amerikanska tv-serien The Wire, som bygger på polisens ständiga telefonavlyssningar av den lokala knarkmaffian.

Göteborgs-Posten