Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/bokcafet-i-jonkoping-har-langevarit-plantskola-for-valdsam-extremism
Follow by Email
RSS

RAFBokcafét i Jönköping är åter på tapeten. Frågan om föreningens värdegrund tycks dock ha blivit reducerad till en t-shirt med texten ”Burn Israel Burn” som föreningen säljer i de kommunägda lokalerna. Senast är det Petter Larsson som på Aftonbladets kultursida slår fast att ”Ett Kulturhus offras för en t-shirts skull”. Han tycks också anse att Bokcafét fostrar ungdomar i demokrati.

Naturligtvis är det inte endast en t-shirt som är problematiskt med föreningen bakom Bokcafét, vilket jag kunde berätta i min bok Extremister som kom ut 2007.

Det råder ingen tvekan om att den våldsfrämjande, vänsterextrema grupperingen Afa, Antifascistisk aktion, är verksam i lokalerna med föreningens goda minne. Polisens kriminalunderrättelsetjänst i Jönköping uppgav för mig för några år sedan att Bokcafét fungerade som Afa:s ”central”. Detta var under en tid när Afa-aktivister grovt misshandlade människor med nazistiska sympatier i staden.

Sannolikt är föreningen bakom Bokcafét endast bulvan åt Afa och liknande grupperingar för att dessa ska ha tillgång till lokal och kunna genomföra försäljning av propaganda. 2004 uppdagades till exempel att Bokcafét sålde kraftiga slangbellor och rånarluvor, och man har även haft övningar i slangbelleskytte.

imagesDen våldskult som råder inom föreningen är uppenbar för de flesta. Flera personer som genom åren begått ideologiskt motiverade våldsbrott har också haft koppling till Bokcafét. Såväl personal som aktivister från Bokcafét dömdes till exempel för inblandning i en våldsam husockupation i Linköping år 2000, där aktivisterna hade beväpnat sig med vapen som just slangbellor med stålkulor, molotovcocktails, spikförsedda batterier och spjut, vilka de använde mot polisen. Från Bokcafét organiserades bilresor så att aktivister skulle kunna ta sig till husockupationen. Och några år senare, 2006, överlämnades i Bokcaféts lokal delar av en brandbomb som sedan användes för att försöka bränna ner en McDonaldsrestaurang i Nyköping.

Här har också arrangerats föreläsningar om ämnen som kravaller och hur man misshandlar nazister.

Så här skrev jag i boken om några av de aktiviteter som ägde rum på Bokcafét:

”Om man som utomstående vill få en aning om vad som sker inom Bokcaféts väggar, bortom stadgar och officiella avståndstaganden, kan man läsa på ett av extremvänsterns forum på nätet. Under en särskild rubrik lägger Bokcafét ut sina aktiviteter inför de egna. En kväll under hösten 2004 gör föreningen reklam för ett föredrag av ”några kamrater från Lidköping”, som ska prata om ”hur det är att vara ung och kriminell” och ”varför man ska hata snutar”. (…)

bild 3En kväll några månader senare, denna våldsamma höst och vinter i Jönköping, ska ”några kamrater från Revolutionära Fronten” komma och hålla föredrag om ”hur man städar upp gatorna från nazipacket”. Revolutionära Fronten är en militant vänsterextrem grupp som har deltagit i flera gatuslagsmål med nazister i Göteborg.

 I ett annat föredrag ska en antifascist från Malmö berätta om erfarenheter från Göteborgskravallerna, och en annan antifascist ska berätta om ”kampmetoder”.

bild1Det utlovas även slangbelleskytte, visning av ”kravallfilm” och bildvisning på nazister. Hösten 2004 påminner Bokcafét också om sin ”trofétävling”. Samtidigt lägger Afa i Jönköping/Vätterbygd på sin egen hemsida ut bilder under rubriken ”troféer”, det vill säga tröjor, märken, kängor och kepsar som erövrats från lokala nazister.

bild2”Nassen fick sig rejält med stryk”, står det under en sådan bild, och Afa uppmanar andra att bidra med sina egna troféer. Underförstått är det till Bokcafét som man ska man lämna in dem: ”Ni som vill ha med era troféer här vet vart ni ska lämna dem.”

Bokcafét fungerar helt enkelt som en plantskola för våldsam extremism, där enskilda personer hämtar legitimitet för politiska våldsbrott.

Efter att kommunstyrelsen i Jönköping nu efter många år till slut bestämt sig för att försöka avhysa föreningen från kulturhuset blev det moderata kommunalrådet Mats Green (M), möjligen som en konsekvens av detta, för ett par veckor sedan överfallen och misshandlad utanför sitt hem.

Föreningen bakom Bokcafét avvisar alla sådana eventuella kopplingar. Men den hatiska jargong som används inom den typ av vänsterextrema grupperingar som huserar på Bokcafét, mot exempelvis en person som moderatpolitikern Mats Green, kan illustreras av ett inlägg som publicerades dagen före misshandeln på forumet socialism.nu i en tråd om Bokcaféts framtid: ”Skulle vilja åka upp och diskutera med den där Mats Green, så som det diskuterats med div högermongon genom tiderna… Geeez.. Vilken töntig liten kackerlacka till människa.”

Bokcafét säljer en mängd våldsbejakande propaganda i form av böcker, häften, märken, tröjor etc, varav den uppmärksammade t-shirten med den antisemitiskt anstrukna texten ”BURN ISRAEL BURN – world wide intifada fighting the imperialist order” bara är ett exempel.

Kommunfullmäktige i Jönköping ska avgöra frågan om Kulturhusets framtid den 25 april. Uppdatering 26/4: Kommunfullmäktige röstade igår för att kommunen tar över driften av kulturhuset, vilket innebär att Bokcafét får söka sig om efter en annan lokal.

Läs gärna även journalisten Anna-Lena Lodenius bloggpost om Bokcafét, och Patrik Kronqvists ledarkrönika i Expressen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

skottpengar

4 klasskrig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild5klass1

knapp004

valstugor

 

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: