Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/extremister-rekryterargenom-dawahrorelsen
Follow by Email
RSS
Bilal dawah

Ett dawahteam i Skärholmen sommaren 2013. 18-årige Bilal, längst till vänster, dog senare i Syrien. Bilden är från en facebooksida. Fotograf: Okänd

Fem yngre män i gröna jackor ler mot fotografen. I händerna håller de broschyrer som de ska dela ut. Det är sommaren 2013 och männen hör till Stockholms Dawahteam.

Den späde killen till vänster på bilden heter Bilal och är 18 år. Ett par månader senare dör han i Syrien, efter att ha anslutit till en extrem jihadistgrupp. Även killen i mitten reser till Syrien för jihad vid samma tid, men återvänder senare till Sverige. Mannen som står som nummer två från vänster har i olika sammanhang uttryckt stöd för al Qaidas ideologi. De två personerna till höger har jag ingen närmare kunskap om.

Men nu är det fortfarande sommar, och de är på ett dawahuppdrag i Skärholmen där de försöker vinna nya anhängare till religionen. Eller rättare sagt sin version av religionen, som är salafistisk, strikt bokstavstrogen.

Dawah betyder att ”kalla till” eller ”bjuda in till” islam, en sorts missionsverksamhet alltså. Det är ingen uttalad rekryteringsverksamhet för jihad eller våldsbejakande extremism. Men det är påtagligt många våldsbejakande extremister som är aktiva i den här salafistiska svenska dawahrörelsen. Unga personer rekryteras in i en strikt religiös miljö där även våldsbejakande åsikter florerar.

Våren 2014 gjorde jag och journalisten Sanna Klinghoffer ett reportage i SVT:s Uppdrag granskning om killen till vänster, Bilal. Hemma i hans rum låg det kvar papper om dawah som han hade fått på någon utbildning. Ett av dessa papper tog upp en speciell metod som används i rekryteringsförsöken, ”GORAP”. Syftet som beskrivs där är att man ska lära sig att kontrollera sin konversation med den man vill övertyga, för att undvika svåra ämnen. ”Tänk på att alltid kalla till Allah när du ger dawah till icke-muslimer – inte niqab, hijab, sekterism, jihad osv…”

Istället ska aktivisterna fokusera på att ”kalla till Tawheed”, tron på en enda gud.

Men tron på martyrskap och jihad är också central i de här miljöerna. Efter beskedet om Bilals död skrev en grupp som Bilal varit aktiv i, den radikala Al-Taqwa ungdomsförening i Stockholm, på sin facebooksida:

”Bilal är en hjälte och förebild för oss alla (…) Det var inte länge sen du satt i våra samlingar och arbetade för dawahn här i Sverige (…) Vi gratulerar dig oh Bilal, du åkte, du sökte och fann!”

Den svenska dawahrörelse som vi idag ser på gator och torg tog fart på allvar för bara några år sedan, och har en brittisk förlaga. I boken ”Min Jihad – Jakten på liberal islam” beskriver debattören Hanna Gadban hur de första kurserna i dawah arrangerades 2012 i Göteborg, Stockholm och Malmö. Centralt i missionsverksamheten finns organisationen iERA, Islamic Education and Research Academy, som bildades i Storbritannien 2009. Såväl Gadban som bloggaren Torbjörn Jerlerup har gått igenom de värderingar som genomsyrar iERA:s förgrundsgestalter. Det handlar bland annat om demokratiförakt, intolerans mot homosexuella och judar och försvar för piskstraff och stening.

Gadban och Jerlerup beskriver också starka kopplingar mellan den här dawahverksamheten och våldsbejakande islamister i Sverige.

En av de ledande aktivisterna inom den svenska dawahrörelsen heter Amanj Aziz. Han har kraftfullt tillbakavisat anklagelserna om extremism inom rörelsen, och kallat kritiken för islamofobisk och rasistisk.

”Ta ställning, ta avstånd och bevisa att du är oskyldig är hans mantra. Att ha konservativa åsikter är detsamma som att vara IS-vänlig. Att göra dawah är detsamma som att gå islamismens ärenden (…) De gamla stereotyperna och enkla bilderna av muslimer som simpla galningar blir labila och svåra att applicera och därför förvränger man fakta”

Hans inlägg går att läsa i sin helhet här.

Men även jag har noterat inslagen av al-Qaida- och IS-sympatisörer inom dawahrörelsen de senaste åren. Här på bloggen har jag till exempel i sommar skrivit om en dawahaktivist från Borlänge som länge propagerat för våldsbejakande islamism och nu anslutit till Islamiska staten, och en annan dawahaktivist i Stockholm som sprider propaganda om väpnad jihad.

Den här typen av extremister är en så påtaglig del inom rörelsen att de inte går att blunda för när man diskuterar rekrytering till våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige.

Jag ska ge ytterligare ett exempel.

Dawah training course bildFör ett år sedan startade signaturen ”Al Andalus” en sluten facebookgrupp med namnet ”Dawha training course”. Som omslagsbild använde hen samma logotype som iERA använder för sin dawahverksamhet under namnet ”Mission dawah”. Tre administratörer utsågs för gruppen. En av dem var ”Al Andalus” själv. En annan var en av de personer som jag bloggade om här, och som spridit jihadistisk propaganda. Den tredje hade jihadistflaggan som profilbild.

”Al Andalus” är av allt att döma väldigt aktiv inom dawah. Samma person ligger med stor sannolikhet även bakom ett konto med samma namn på dokumentdelningssajten scribd.com (för övrigt samma namn och logga som medieavdelningen för al-Qaida i Nordafrika använder).

På den sajten har ”Al Andalus” publicerat samma material om GORAP-metoden som fanns hemma hos Bilal. Användaren har också lagt ut en rad andra manualer om hur man ska bedriva dawah, till exempel ”7 viktiga punkter för dig som gör dawah”, ”Kan kvinnan göra dawah? och ”Mannen i röda kalsonger”, den senare en bok från brittiska iERA.

Men utöver dawahmaterialet har ”Al Andalus” också publicerat en mängd propaganda för våldsbejakande islamism. Ett av dokumenten, ”Western Jihad is Here to Stay” (en utskrift av ett tal från 2010 av al-Qaidaideologen Anwar al-Awlaki) legitimerar mord på bland annat Lars Vilks:

Today those who attempt to assassinate Lars and his likes are following the example of the great companion of the Messenger (phuh), Muhammad bin Maslama. That is the sunnah.

Personen bakom kontot har också publicerat en pressrelease på svenska från Islamiska staten i Irak och Shaam, en kurs i säkerhet och underrättelse för jihadister, och en text om jihad skriven av den saudiske al-Qaidaideologen Suleman al-Alwan. Samt en hel del annat på samma tema.

Och i den då slutna facebookgruppen Ummah Nyheter diskuterade samme ”Al Andalus” i slutet av 2013 hur jihadistsympatisörerna ska vinna fler anhängare genom en effektivare dawah. ”Al Andalus” erbjöd sig att bland annat trycka böcker och dvd-skivor, och länkade till en rad av dokumenten på sitt scribd-konto.

Idag är facebookkontot ”Al Andalus” stängt. Men rekryteringen fortgår alltjämt.

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: