Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/forelasare-vill-att-icke-muslimer-ska-krossas
Follow by Email
RSS
Skärmdump från Dawa Swedens facebooksida.

Skärmdump från Dawa Swedens facebooksida.

Dawa Sweden heter en rekryteringsverksamhet till islam som blivit mer aktiv under hösten. Men bakom verksamheten står två personer med dokumenterade kopplingar till Sveriges jihadistiska och våldsbejakande miljö.

Att missionera och kalla andra till islam, att göra dawah, är en viktig del inom radikal islamism. Vi har de senaste åren sett en ökad dawahverksamhet i Sverige som syftar till att rekrytera människor till salafistisk islam med kopplingar till våldsbejakande personer och grupper. Jag skriver om det på ett annat ställe på bloggen.

Efter att Göteborgspredikanten Anas Khalifa avtjänat ett fängelsestraff för grova ekonomiska brott har han återupptagit sin tidigare dawahverksamhet, och sedan något halvår tillbaka har även en av hans vänner och medbrottslingar från ekohärvan, Redzan Rafat, börjat ta en stor plats i den utåtriktade verksamheten.

Eftersom de bedriver en organiserad verksamhet för att locka unga människor till sin religiösa/politiska övertygelse är det angeläget att känna till en del av deras bakgrund, umgänge och uttalade ståndpunkter.

Anas Khalifa i filmen Det svider i hjärtat från 2007.

Anas Khalifa i filmen Det svider i hjärtat från 2007.

Anas Khalifa har i många år varit en auktoritet inom den svenska dawahrörelsen, och en centralfigur inom den radikala islamistiska miljö där våldsbejakande extremister rör sig. I föreningar och på konferenser över stora delar av Sverige har han spridit sitt religiösa budskap. Han har tagit på sig rollen att som lärd svara på frågor om islam, men någon ambition att förhindra unga människor från att radikaliseras till ett våldsbejakande budskap verkar han inte ha. I augusti 2015 fick han möjligheten att öppet ta avstånd från Islamiska staten när han på en social medietjänst fick frågan om vad han anser om terrororganisationen. Men han tog den inte:

”Wa alikum asalam. Ej insatt i dessa olika grupper”, var hans korta svar.

Anas Khalifa uppmärksammades offentligt första gången 2004 då Aftonbladet kopplade honom till webbsajten omislam.com, som innehöll judehat och hyllningar till al-Qaida. Ett par år senare medverkade han i filmaren Oscar Hedins dokumentär ”Det svider i hjärtat”. Där berättade han om sin vän Mirsad Bektasevic från Kungälv, som satt fängslad i Sarajevo för terrorbrott. I filmen finns det även med en sekvens där Anas Khalifa inför barn predikar att jihad och martyrskap är en väg till Paradiset:

”Det största du kan offra, vad är det för någonting? Det är ditt liv. Ditt liv. Det är det största du kan offra. Så den som har dött för Allahs skull medan han försvarar sitt hus, sitt hem, sin familj, sin religion… mujahedin, de som krigar för Allahs sak, de får bara hundra nivåer själva i paradiset. (…) Har du samma längtan? Det är starkt att komma dit. Det krävs mycket jobb för att komma dit.”

Anas Khalifa satt en tid med i styrelsen för föreningen TUFF i Göteborg, en mycket radikal förening som nu är nedlagd, och kring vilken många av stadens våldsbejakande islamister samlades. Han låg även bakom webbsajten muslim.se, där det fördes fram ståndpunkter som att homosexualitet ska straffas med döden, att muslimer ska hata icke-muslimer och att det finns en judisk världskonspiration för att förslava muslimer.

Men samtidigt som han och Redzan Rafat manar andra att följa strikta religiösa regler har de själva haft svårt att följa de lagar och regler som samhället har satt upp.

Anas Khalifa. Foto: Polisen

Anas Khalifa. Foto: Polisen

2013 dömdes Anas Khalifa och Redzan Refat till tre års fängelse vardera för grova ekonomiska brott i en härva där de tillsammans med andra lurat till sig mångmiljonbelopp i momspengar för elektronikvaror. En del av pengarna hade enligt åklagaren förts ut till länder som Tyskland, Egypten, Marocko och Kina, men var de slutligen hamnade gick inte att bevisa.

Anas Khalifa rakade av sig skägget och kallade sig Mats Carlsson under brottsperioden för att lättare kunna göra affärer.

Redzan Rafat. Foto: Polisen

Redzan Rafat. Foto: Polisen

Efter avtjänat fängelsestraff ett par år efter domen fortsatte han dock med sin dawah för radikal islamism, och för ett halvår sedan började alltså även vännen Redzan Rafat att medverka som föreläsare och i filmer och inlägg på olika sociala medier under etiketten Dawa Sweden. I dagsläget har de 2.979 följare på Facebook.

Redzan Rafats nära umgänge med våldsbejakande islamister framkommer bland annat i en dom från i våras. Han greps sommaren 2015 tillsammans med två kända personer från den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige, efter att de avslöjats med att slanga diesel från lastbilar. Hittills har Redzan och ytterligare en person dömts för stölden.

En av de andra medbrottslingarna var den terrordömde Mirsad Bektasevic, som kommit tillbaka från Syrien där han enligt egen utsago varit med en jihadistgrupp kopplad till al-Qaida. På sociala medier har Bektasevic även hyllat morden på journalisterna hos den franska tidskriften Charlie Hebdo 2015. Åtalet mot Mirsad för dieselstölden har dock ännu inte kommit.

I polisens förundersökning framgår att Redzan Rafat och Mirsad Bektasevic även vid ett annat tillfälle varit misstänkta för att slanga diesel från lastbilar, men det åtalet lades ner. Den tredje personen som medverkade i dieselstölden var en knappt 30-årig man, skriven i Spånga, som ingår i ett nätverk med extremister varav ett par tidigare terroråtalats i Sverige.

Skärmdump från Redzan Rafats facebooksida.

Skärmdump från Redzan Rafats facebooksida.

I Dawa Swedens videor predikar Redzan Rafat att man som muslim måste följa exakt det som profeten Muhammed sa och gjorde, utan tillägg och ändringar, annars hamnar man i helvetet. På sin egen öppna facebooksida är han ännu mer politisk och rättfram. Han ger religiös legitimitet åt terrororganisationen Islamiska staten genom att ge dem beteckningen ”Ahlul-Sunnah”, alltså muslimer som följer profetens tradition. Han hyllade mordet på den ryske ambassadören i Turkiet i december 2016, och han har uttalat sig mycket aggressivt mot ”otrogna”, kafer, som han anser ska ”krossas”. I december skrev han:

”Ya Allah vi ber Dig att segra islaam och muslimerna överallt på hela Din jord.
Ya Allah vi ber Dig att vägleda dem som förtjänar vägledning och vi ber Dig att bryta nacken på alla som inte gör det.
Ya Allah krossa förnedra och förstör varje förtryckare, hycklare och envis kafer.
Ya Allah gör ett exempel utav dem för kommande generationer att se.
Amiin.”

Jag har upprepade gånger under flera år förgäves bett Anas Khalifa om en intervju. När jag nu via Facebook åter ber honom och Redzan Rafat om att svara på frågor till den här artikeln och få en möjlighet att bemöta uppgifterna blir jag blockerad av båda två. Men innan det skriver Redzan till mig att en tiominutersintervju med honom kostar 150.000 amerikanska dollar. ”Min tid är så pass dyrbar, hejdå”, avslutar han.

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: