Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/har-hyllar-moskens-foretradare-islamic-state
Follow by Email
RSS
IS-pass

Ali al-Ganas facebookinlägg från 10 augusti 2014. På bildens syns ett pass med IS symbol samt en flygbiljett till ”Islamic State”.

Granskning i samarbete med Gefle Dagblad

”Må Allah förverkliga det här.” Så skrev Ali al-Ganas, nu ansvarig för missionsarbetet (dawahn) vid Gävle moské och tidigare dess kontaktperson, på facebook förra sommaren intill en bild av ett pass med IS symbol och en flygbiljett till ”Islamic State”.

Idag fortsätter Gefle Dagblads viktiga granskning av Gävle moské, i samarbete med mig.

I januari uppmärksammades Ali al-Ganas i medier efter att ha hyllat två stupade IS-krigare. Han har dock gjort fler inlägg på facebook som väcker frågor om var han står i frågan om våldsbejakande islamistisk extremism. Bland annat har han som omslagsbild på facebook den extreme jihadistpredikanten Sulaiman al-Alwan, och förra sommaren, efter att IS utropat sitt ”kalifat”, publicerade han en bild med en väska och ett pass med samma symbol och design som Islamiska staten och en del andra terrorstämplade islamistiska organisationer använder. Där står bland annat inledningen på den muslimska trosbekännelsen.

På bilden finns också en flygbiljett till ”Al Khilafah” (”kalifatet”),”Islamic State”. Intill bilden skrev Ali al-Ganas: ”Må Allah förverkliga det här”.

Men Ali al-Ganas vill inte svara på frågor. På sin facebooksida motiverar han det med att han efter tidigare publiceringar i pressen har blivit hotad, men att han kommer att fortsätta skriva det som han ”tror på” och ”står för”.

Moskéns kontaktperson, Najim al-Ganas (bror till Ali al-Ganas), kommenterar i ett mejl till Gefle Dagblad bilden med passet och biljetten. Han menar att den inte har något med Islamiska staten att göra:

”Att jämföra hur IS använder islams symbol är som att jag skulle kalla alla som använder svenska flaggan för rasister och nazister.”

Han skriver också:

Era frågor har ingenting med vårt arbete och sociala engagemang i mosken att göra. Vad vi tänker, tycker och tror är endast vår ensak och ingen annans.

Den salafistiskt inriktade moskén i Gävle har tidigare fått tiotusentals kronor i statliga bidrag, men har de senaste åren inte lämnat in någon ansökan.

En utförligare artikel finns att läsa i Gefle Dagblad. Där finns även tidigare artiklar i serien.

Uppdatering 9/9:

I en tidigare version av texten länkade jag till en artikel i Daily Mail om att Islamiska Staten förra sommaren, som en del i en sorts psykologisk krigföring, lanserat liknande ”pass” som det Ali al-Ganas publicerade en bild på. Eftersom det finns oklarheter kring de ”passens” ursprung har jag tagit bort den uppgiften och länken.

Det har också kommit synpunkter på IS symbol och flagga, där ett par personer hävdar att den är ”islamsk” och inte har med IS att göra. Fakta är att texten längst upp på flaggan är inledningen på den muslimska trosbekännelsen (”Det finns ingen Gud utom Allah”), och den vita cirkeln nedanför med text i är en kopia på en stämpel som profeten Muhammed använde. Profeten Muhammed ska också ha använt en helsvart flagga som krigsbanér, därav den svarta färgen. Så IS-flaggan innehåller komponenter som i sig inte är liktydigt med extremism. Men just den här kombinationen är en nykomposition och flaggan används uteslutande av jihadistiska grupper. Först ut var al-Qaida i Irak och al-Shabaab i Somalia, 2006. Nu använder även Boko Haram i Nigeria, och som sagt Islamiska Staten flaggan. Det finns en hel del symbolik i flaggans/symbolens sammansättning, och för den som vill fördjupa sig rekommenderar jag att läsa artiklar i Time Magazine eller Svenska Dagbladet. Här finns också en informativ film.

 

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: