Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/nyutgava-satter-ljus-pa-terrorrorelse-pa-frammarsch
Follow by Email
RSS

o_sandelin_svenska-is-krigare-360x540De senaste åren har varit dramatiska om man tittar på utvecklingen för en av vårt tids värsta ideologier, den globala jihadistiska terrorideologin. Så sent som i november 2010 skrev Säkerhetspolisen i en lägesbeskrivning att ”radikalisering i våldsbejakande islamistiska miljöer förekommer i Sverige, men omfattningen bedöms vara begränsad”, och Säpo ansåg inte att det var ett problem på samhällsnivå.

Ett och ett halvt år senare, våren 2012, kom min bok Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken ut. Då hade vi haft ett självmordsattentat på Bryggaregatan i Stockholm, och ett avstyrt terrorattentat mot de danska tidningarna Jyllandsposten och Politiken med svenskar som tänkta gärningsmän. Allt fler började få upp ögonen för vad det här var för typ av terrorrörelse, men även om intresset så smått började ta fart så blandades det med en hel del skepsis mot och ifrågasättanden av personer som varnade för vad den här groende ideologin kunde för konsekvenser.

Läget idag är helt annorlunda. I takt med att allt fler europeiska medborgare de senaste åren anslutit till Islamiska staten och liknande grupper har Sverige och andra länder tvingats inse det nödvändiga i att på bred front bekämpa en inhemsk rörelse som är på frammarsch. Terrorattentat som de i Paris 2015 och Bryssel 2016 visar att den jihadistiska miljön i Europa utgör ett pågående och reellt hot.

Därför har jag det senaste året jobbat med en kraftigt uppdaterad nyutgåva av boken Jihad, där ungefär en tredjedel är nyskrivet material. Boken, som precis kommit ut i handeln, har titeln Svenska IS-krigare – från al-Qaida till jihadi cool och ges ut på förlaget Fri Tanke.

Även om frågan om den globala jihadismen de senaste åren hamnat högt upp på agendan så är den inte ny. I Sverige har det funnits aktiva al-Qaidanätverk sedan början av 90-talet. Boken Svenska IS-krigare ger både en bakgrund till den jihadistiska miljön i Sverige, unika vittnesmål inifrån rörelsen och en aktuell lägesbeskrivning av situationen i dag.

Köp boken på Adlibris.

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: