Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/styrelseledamot-onskade-seger-at-islamiska-staten
Follow by Email
RSS

”Må Allah stärka er och ge er seger”. Så skrev en styrelseledamot för al-Rahmanmoskén i Eskilstuna till en svensk IS-jihadist på facebook.

Al-Rahmanmoskén är en av de moskéer där den predikant som nyligen greps av Säpo och sedan häktades, misstänkt för att ha rekryterat ungdomar till Islamiska staten, var verksam.

En del har efteråt hävdat att det i moskén finns extremister som hjärntvättar ungdomar för att åka och kriga. Men ordföranden i moskén, Galal Faris, har för olika medier förnekat att det skulle finnas IS-sympatisörer där.

Men hans bild stämmer alltså inte.

Sitter inte längre i styrelsen

Kommentaren som citeras ovan skrev alltså en styrelseledamot för moskén på facebook förra sommaren, under en svensk IS-jihadists hyllning till Islamiska staten. Mannen sitter inte längre i styrelsen, upplyser Galal Faris mig när jag når honom på telefon. Men utöver det styrelseuppdrag som mannen tidigare hade har han även jobbat med ungdomar i moskén, uppger mannen själv för mig.

I en hemlig facebookgrupp uttryckte han så sent som för ett par veckor sedan stöd för Islamiska staten.

”Reality never lies”, var hans kommentar till en propagandafilm från IS medieavdelning om säkerheten i ”kalifatet”, som han själv länkade till. I filmen intervjuas personer som alla hyllar den säkerhet och trygghet som nu påstås råda i områden som IS tagit över.

”Ni svartmålar islam”

Och nyligen gillade han också ett inlägg som hyllar IS övertagande av den syriska staden Palmyra i slutet av maj.

– Ni svartmålar islam och mitt mål är att motbevisa det, säger den tidigare styrelseledamoten om den propagandafilm från IS som han länkat till, när jag ringer upp honom.

Du menar att det inte är så dåligt i Islamiska staten som journalister försöker få det att vara?

– Enligt deras videopropaganda så är det ganska säkert där nere. Tycker du inte det du också?

Men kan man lita på det som de visar i sina filmer?

– Ja men tycker inte du att deras filmer ser ganska säkra ut?

Jag tror att de är väldigt vinklade, tror du inte det? Att de är tillrättalagda.

– Det är just det jag menar, enligt deras propaganda så är det ganska bra där nere. Det beror på hur man ser på saker och ting, säger mannen.

Och han håller fast vid att det var bra att Islamiska staten tog kontroll över den syriska staden Palmyra.

– Ja självklart så tyckte jag det var bra eftersom Palmyra innehöll ett av världens grymmaste fängelser, och när då de tog över denna stad vad gjorde de? Jo, de släppte fri alla muslimer som var fängslade oskyldigt, bland annat 200 kvinnor, och det kom inte med i nyheterna, varken du eller någon annan nyhetsbyrå skrev om det. Men då tar vi andra frilansjournalister på oss uppdraget att visa den andra bilden som mainstreammedia inte visar. Så att jag gillade befrielsen av Palmyra, det beror mest på att de har underlättat många människors liv.

Men vad tycker du om Islamiska staten i helhet då?

– Vad jag tycker om dem spelar ingen roll egentligen, om jag tycker att de är bra kommer det inte göra någon nytta, om jag tycker de är onda kommer det inte göra någon ondska. Så det är en helt irrelevant fråga.

Den förre styrelsemedlemmen säger också att han brukar jobba med ungdomar i al-Rahmanmoskén. Och söker man på hans namn på nätet ser man att han har varit engagerad i olika ungdomsverksamheter. Jag frågar honom om han brukar prata med ungdomarna om Islamiska staten.

– Aldrig. Det är ju inte mitt jobb att prata om IS eller någon annan organisation, mitt jobb är att förmedla deras rättigheter i det svenska samhället först och främst, att vägleda dem från svåra tider som de går igenom i samhället och så, och ja, jag tar helt enkelt hand om dem. Mitt jobb är inte att predika för dem att IS är bra eller dåligt eller nånting sånt, jag kommer aldrig göra det. Även om jag tycker IS är jävlar, jag kommer aldrig, aldrig predika för någon att de är jävlar. De är trots allt muslimer, säger han.

Skötte inte sitt styrelseuppdrag

När jag berättar för moskéns ordförande, Galal Faris, om mannens sympatier säger han att han inte kände till dem. Men Galal Faris säger att han en gång tidigare, efter att rykten cirkulerat, frågat mannen om han har sådana åsikter.

– Han sa då att han inte var sån, säger Galal Faris.

Enligt Faris slutade mannen i styrelsen för moskén i höstas, eftersom han inte skötte sitt uppdrag ordentligt.

– Han kommer till moskén ibland för bön, men har ingen aktivitet här längre, säger han.

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: