Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/svensk-is-jihadist-en-11-aring-for-bara-1000-dollar
Follow by Email
RSS

”Jag känner en broder från jazeera som köpte en 11 årig yazidi, för bara 1000$, jätte billigt.”

Den svenske jihadisten ”Abu Salman”, en 26-åring från Stockholm som befinner sig i IS-kontrollerat område, skrev i höstas i en hemlig facebookgrupp där IS-sympatisörer från Sverige diskuterade frågan om slaveri, om de priser som vänner till honoslavinnorm betalat för slavinnor ur folkgruppen yezidier, en minoritetsgrupp som utgör mindre än 1,5 procent av Iraks befolkning.

Och han fortsatte:

”Flera bröder här har slavinnor, en broder från Tjetjenien köpte två stycken, en 14 åring och en 21 åring, 1500$ per skalle hehe.”

Abu Salman berättade också om hur IS högste ledare Abu Bakr al Baghdadi delat ut yezidiska slavinnor som belöning till sina närmaste män.

Människorättsorganisationer har sedan lång tid dokumenterat den här slavhandeln. Det har under en tid också cirkulerat uppgifter om att det finns prislistor inom IS-kontrollerade områden på slavinnor, och förra veckan bekräftade en FN-representant att det stämmer.

För ett par dagar sedan publicerade New York Times ett uppmärksammat reportage om hur Islamiska staten med religiösa argument legaliserar sexslavhandel med yezidiska kvinnor och barn, vars religion IS anser vara en form av djävulsdyrkan. I artikeln intervjuas en tolvårig flicka som lyckats fly fångenskapen. Hon berättar hur hon upprepade gånger våldtogs av den IS-jihadist som hade köpt henne.

De amerikanska journalisterna Jessica Stern och J.M. Berger citerar i sin bok ”ISIS, The State of Terror” (sid. 216-217) ett dokument där IS beskriver vad som är lagligt när det gäller sexslavar. Där slås fast att även våldtäkter på barn är tillåtet:

”It is permissible to have intercourse with the female slave who hasn´t reached puberty if she is fit for intercourse; however if she is not fit for intercourse, then it is enough to enjoy her without intercourse.”

Svenske ”Abu Salmans” påstående i höstas om att en vän köpt en elvaårig flicka kan alltså mycket väl stämma.

Det var den 3 augusti förra året som terrororganisationen intog yezidiska byar kring Sinjarbergen i norra Irak. Männen avrättades och tusentals kvinnor och barn fördes bort. Syftet med operationen tycks ha varit att införa ett nytt moment i IS terrorideologi, systematisering av handel med sexslavar. Allt hade föregåtts av noggrann planering. I nummer fyra av IS tidskrift Dabiq beskrivs hur studenter i sharialagstiftning i förväg fått i uppgift att göra research på yezidiernas religion för att kunna avgöra om det är legitimt att ta dem som slavar.

Islamiska staten tillämpar en domedagsideologi och förväntar sig att det slutgiltiga slaget mellan gott och ont ska stå i den syriska staden Dabiq, som alltså också är namnet på IS engelskspråkiga tidsskrift. Införandet av slaveri kan vara ett sätt att ytterligare stärka sina anhängare i övertygelsen om att domedagen närmar sig. I tidskriften Dabiq skriver man om förslavandet av yezidierna som ett tecken:

”It is interesteing to note that slavery has been mentioned as one of the signs of the Hour”.

Att svenska IS-sympatisörer, som ”Abu Salman”, försvarar slaveriet är inte konstigt. Men det är naturligtvis en avskyvärd ståndpunkt som vi måste förhålla oss till, och det inbegriper även risken att svenska jihadister på plats kan ha begått de här övergreppen.

Även IS-jihadisten ”Adam” som intervjuades i Uppdrag granskning i vintras försvarade tagandet av slavar, men trodde inte på uppgifterna om att det sker våldtäkter:

”Islam har lärt oss att man får ha en slav, konkubin som det heter. Om det är en kvinna så tillhör hon dig och man kan till och med ha sex med dem. Men inte om de inte själva vill, våldtäkt är helt förbjudet i islam.”

I facebooktråden där ”Abu Salman” berättade om priset på slavinnor fanns även kritiska röster. En kvinna, som själv har anhöriga som strider för IS, skrev:

”Det känns inte alls bra varför vill de förslavar ezider? Är det tillåtet inom islam? jag tänker på att det var islam som satt stopp på förslavas. Och nu våra bröder håller på.”

Men hon fick mothugg av andra i tråden, bland annat av den 25-åring från Borlänge som förra veckan poserade på bild tillsammans med IS-terroristen Denis Cuspert. 25-åringen skriver:

”Vad är dina bevis? Du uttalar dig okunnigt om något Allah gjort halal”.

Och en person under signaturen Arous Al-Harb tog IS egen tidskrift som intäkt för att slaveriet är av godo:

”Det är ifrån Islam för yezidi faller inte under ahle dhimma. Kolla IS senaste nr i Dabiq magasinet där hittar all bevis från Quran och Sunnah. Idag säljes yezidis i khilafahns marknader som konkubiner etc. En ädel sunnah är återupplivad låt inte shaytan och hans folk förvirra er. Ändra på ert perspektiv och kriterier. Var medvetna om att det som är bäst är i Allahs vetskap och han påbjuder de bästa för oss och förbjuder det sämsta för oss. Så al-Waduds kriterier och perspektiv är det bästa och inte kuffars som propagera under pretexten av humanitära syften.”

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: