Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/svenske-is-terroristens-manga-skepnader-pa-natet
Follow by Email
RSS

 

abdelfatah 2I veckan kom uppgifter om att en av de mest aktiva nätaktivisterna bland svenska IS-jihadister ska ha dödats i Syrien. 26-årige Abdi Fitah Ahmed, på nätet mest känd som ”AbdelFatah AbuMaidah” och en rad andra pseudonymer, ska enligt andra svenska jihadister ha ingått i ett kommando från Islamiska Staten som attackerade baracker tillhörande den amerikanska militären. Flera av IS-terroristerna ska ha utlöst sina självmordsbälten under operationen, och några ska ha skjutits till döds av amerikanska soldater.

AbdelFatah var från Borlänge där han studerade på samhällsvetarprogrammet på högskolan. Han jobbade även ideellt med ungdomar vid en av stadens moskéer. Någon gång under 2015 lämnade han Sverige och anslöt till Islamiska Staten. Förra sommaren började han skriva statusuppdateringar från ”kalifatet” på Facebook, och publicerade en bild sig själv tillsammans med den efterlyste IS-terroristen och förre rapparen Denis Cuspert.

AbdelFatah AbuMaidah och Abu Talha al almani 31 juli 2015Jag har följt ”AbdelFatahs” förehavanden och olika konton på sociala medier under ett par år. Redan när han bodde i Sverige var han en av de mest aktiva profilerna i den stängda facebookgruppen Ummah Nyheter, som framförallt var en propagandakanal för redan övertygade sympatisörer till den globala jihadismen. Han startade även en egen hemlig grupp på Facebook för svenska jihadsympatisörer, ”Syskon som stödjer Mujahideen!”

Under tiden i Syrien var han mycket flitig med att propagera för Islamiska Staten och mot rivaliserande al-Qaida och dess svenska sympatisörer, som han föraktade för att inte stå upp för jihad. Han hyllade de terrordåd som IS genomförde i Europa och uppmanade till mer terror. Samtidigt gjorde han många utläggningar om hur härligt livet blir för den som tar steget och lämnar de ”otrognas” länder för att bosätta sig i ”kalifatet”. Hans längtan efter att bli ”martyr” var också ett genomgående tema i hans skrivande.

Abdi Ahmed, träna barn till terrorister 11 november 2015Internet har krympt världen även för jihadister, öppnat fler kanaler för propagandaspridning och på många sätt ersatt den fysiska värld där kontaktskapande, rekrytering men även planering av olika aktiviteter tidigare ägde rum. Framförallt sker detta i de sociala medierna, och stora företag som Facebook, Twitter och Youtube bedriver en ständig kamp mot konton som används för att sprida den jihadistiska propagandan.

Abdi Fitah Ahmed terroruppmaning 23 september 2015AbdelFatah var flitig med att använda de verktyg som stod till buds, och i takt med att hans konton stängdes ner av företagen så startade han nya. Under loppet av ett och ett halvt år noterade jag åtminstone ett drygt femtontal olika konton som han av allt att döma låg bakom på Facebook och Twitter, och en kort tid innan han dog öppnade han även en kanal på den krypterade tjänsten Telegram.

Det fanns ett mönster i de alias han använde, och det gick att känna igen hans mycket begränsade ”vänskara” samt hans sätt att uttrycka sig. Namnet AbuMaidah betyder till exempel ”pappa till Maidah”.

Följande konton kopplar jag till Abdi Fitah Ahmed:AbuMaidah Saeed 10 augusti 2015

Facebook:

2014: AbdelFatah AbuMaidah (1.), AbdelFatah Ibn Saeed (2.)

2015: AbdelFatah AbuMaidah (3.), AbuMaidah Seed (4.), Pelle Svanslös (5.), AbdelFatah Shami (6.)

2016: AvdelFatah Ibn Saeed (7.), Abu Jawlani (8.), AbuMaidah Shami (9.), AbdelFatah Shami (10.), AbdelFatah Shami (11.)

Facebooksida: Mitt liv i Khilafa

Twitter:

Sept. 2015: AbuQudama Al-Habashi/Abu Maidah Dawlawi (@AbuMaidaaah)

Nov. 2015: Abu Layth At-Tamimi (@usood146), Abu Layth At-Tamimi (@usood163), Abu Layth At-Tamimi (@usood172)

Dec. 2015: Abu Layth At-Tamimi (@usood165)

Telegram:

Er broder i Sham

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: