Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/terrorledaren-fran-goteborg-svor-trohet-till-is
Follow by Email
RSS
Sheikh Abdulkadir Mumin vid ett tidigare framträdande för al-Shabaab.

Sheikh Abdulkadir Mumin vid ett tidigare framträdande för al-Shabaab.

En tidigare religiös ledare i Göteborg har svurit trohet till Islamiska staten, rapporterar CNN. Mannen, Sheikh Abdulkadir Mumin, var bosatt i Göteborgsstadsdelen Hjällbo på 90-talet och en bit in på 2000-talet. Flera år senare blev han en hög andlig ledare inom den somaliska terrorgruppen al-Shabaab, vilket jag var först med att avslöja på min blogg 2012.

Mumins trohetslöfte till IS, som nyligen ska ha släppts på en videofilm och höras på den här ljudfilen, visar på en splittring inom al-Shabaab, enligt flera experter som amerikanska CNN har pratat med. Al-Shabaab är sedan 2012 officiellt en del av al-Qaidanätverket.

En person som träffade Abdulkadir Mumin under hans tid i Göteborg 1996, var Sheikh Abdirahmaan, som är imam inom den islamska sufigrenen i staden. Sheikh Abdirahmaan var lärare på en kurs i arabiska för somalier, och en av eleverna var Abdulkadir Mumin.

– När jag träffade Mumin i Göteborg hörde han till kretsen kring Bellevuemoskén. Han respekterade mig och hälsade på mig. Men jag såg att han var okunnig inom islam, sa Sheikh Abdirahmaan när jag intervjuade honom för ett par år sedan för tidskriften Expo.

Sheikh Abdulkadir Mumin filmad med dold kamera i SVT-dokumentären De glömda flickorna från 2001.

Sheikh Abdulkadir Mumin filmad med dold kamera i SVT-dokumentären De glömda flickorna från 2001.

Mumin flyttade från Sverige i början av 2000-talet, efter att ha uppmärksammats i en SVT-dokumentär om kvinnlig könsstympning, vilket fick de sociala myndigheterna att starta en utredning om hans familj. Abdulkadir Mumin hade filmats med dold kamera när han, i egenskap av religiös ledare, säger till filmteamets murvel att han vill låta könsstympa sin dotter.

Efter något år dök han upp i Storbritannien, där han verkade i flera år och rörde sig i miljöer bestående av personer med somalisk bakgrund som hyste radikalislamistiska idéer. Han framträdde också på en pressträff tillsammans med organisationen Cageprisoner och den tidigare al-Qaidamedlemmen och Guantanamofången Moazzam Begg, när Cageprisoners presenterade en kritisk rapport om terrorbekämpning i Östafrika.

Vid åtminstone ett tillfälle återvände Mumin enligt Sheikh Abdirahmaan till Göteborg och Bellevuemoskén, när han någon gång under mitten av 2000-talet var inbjuden att tala vid moskéns årliga sommarkonferens. Jag har också pratat med andra personer som träffade Mumin i moskén.

När jag tidigare har skrivit om Abdulkadir Mumin har Bellevuemoskéns ledning inte velat svara på mina frågor om honom. Tidigare har de dock i ett mejl uppgett för mig att de inte stödjer al-Shabaab eller liknande organisationer, eller känner till några personer från församlingen som anslutit sig dit eller haft extrema åsikter.

Efter nästan tio år i Storbritannien lämnade Abdulkadir Mumin landet för att definitivt bosätta sig i Somalia 2010. I en intervju klagade han på att den brittiska säkerhetstjänsten hade börjat utöva en allt hårdare övervakning av honom.

Abdulkadir Mumin har av experter åtminstone tidigare ansetts vara al-Shabaabs ledande teolog, och han har ofta uttalat sig i hårda ordalag för organisationens räkning.

– Vi kommer aldrig att avvika från Usamas väg, och vi ska fortsätta heligt krig tills vi får smaka döden som vår broder Usama, eller tills vi segrar och styr hela världen, sa han till nyhetsbyrån Reuters vid sitt första offentliga framträdande med al-Shabaab efter al-Qaidaledaren Usama Bin Ladins död 2011.

En al-Shabaabvänlig nyhetssajt skrev för några år sedan så här om hur Mumin förklarar varför man måste föra krig mot en del av Somalias befolkning (enligt en översättning som jag fått):

”Regeringen i Puntland är icketroende och man måste föra Jihad mot denna regering. En koranlärd sheikh som lämnade Sverige och som tillhör klanen Ali Saleebaan, som ursprungligen är från Puntland, har dömt Puntland och dess befolkning för att de är icke-muslimer. Den här sheikhen kommer från Göteborg”.

Efter Islamiska statens framgångar har al-Shabaab valt att visa fortsatt lojalitet till al-Qaida. Att Sheikh Abdulkadir Mumin, som en person inom al-Shabaabs ledarskikt, nu svurit trohet till Islamiska staten visar dock på en splittring.

Enligt CNN, som lutar sig mot källor såväl närstående al-Shabaab som inom den amerikanska underrättelsetjänsten, är dock splittringen mer symbolisk än numerär. Av al-Shabaabs cirka 1.400 man uppskattas ett hundratal ha lämnat för att istället gå över till Islamiska staten, framförallt yngre medlemmar. Enligt källorna ska al-Shabaabs egen ”säkerhetspolis” den senaste tiden ha fängslat medlemmar vars lojalitet man inte litat på.

Att medlemmar inom al-Shabaab väljer att öppet visa sina sympatier för Islamiska staten stärker dock gruppen, menar CNN:s källor, och ökar IS möjligheter att etablera sig över större delar av Afrika.

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: