Facebook
Facebook
Google+
https://www.magnussandelin.se/tidigare-goteborgare-nu-i-al-qaidanatverkets-topp
Follow by Email
RSS

Sheikh Abdulkadir Mumin i Somalia 2012.

Under arbetet med boken Jihad-svenskarna i de islamistiska terrornätverken fick jag uppgifter om att en religiös ledare från Hjällbo i Göteborg skulle ha flyttat till Somalia och blivit hög ledare för den terrorstämplade milisen al-Shabaab. Jag hann inte få uppgifterna tillräckligt bekräftade för att ta med dem i boken, men har sedan utgivningen gjort ytterligare efterforskningar.

Sheikh Abdulkadir Mumin (flera olika stavningar finns) hör nu till den lilla skara personer från Sverige som nått toppositioner inom al-Qaidanätverket. Mumin ska enligt uppgift ha varit svensk medborgare, något jag dock inte lyckats få hundraprocentigt bekräftat.

Efter Usama Bin Ladins död i maj 2011 höll ledarstaben för al-Shabaab en presskonferens. Det var första gången som  Sheikh Abdulkadir Mumin framträdde som officiell representant för organisationen.

Framträdandet har följts av flera där han agerat som talesperson för al-Shabaab. I september 2011 talade han till exempel vid en ceremoni i Mogadishu där den väpnade organisationen delade ut vapen till barn som vunnit priser i en Korantävling.  Han presenterades då som en av al-Shabab’s ”senior propaganda officials”, och propagerade för att små barn skulle delta i Somalias inbördeskrig på al-Shabaabs sida.

Samma månad kallade han somaliska journalister för  ”otrogna” som är ”dömda till döden”, ett uttalande som hårt fördömdes av det somaliska journalistförbundet.

Ett annat framträdande gjorde han i februari i år, strax efter att al-Shabaab officiellt blivit en del av al-Qaida. Sheikh Abdulkadir Mumin välkomnade då de båda organisationernas sammanslagning:

-Vår enhet innebär att vi kan bekämpa våra fiender, de otrogna, oavsett var de befinner sig, sa han till brittiska journalister.

Det finns gott om artiklar om Sheikh Abdulkadir Mumin på nätet. Al-Shabaabledarens koppling till Sverige har dock gått svenska medier förbi. Däremot har jag funnit ett par somaliskspråkiga nättidningar som tar upp Mumins svenska bakgrund. shacabkamedia.com lyder en formulering så här, enligt en översättning som jag har fått:

”Regeringen i Puntland är icketroende och man måste föra Jihad mot denna regering. En koranlärd sheikh som lämnade Sverige och som tillhör klanen Ali Saleebaan, som ursprungligen är från Puntland, har dömt Puntland och dess befolkning för att de är icke-muslimer. Den här sheikhen kommer från Göteborg”.

I en annan nättidning, somaliswisstv.com, står:

”Sheikh C/qadir Muumin, en koranlärd som har svenskt medborgarskap, är en av männen som kom fram till det bergiga området. Han brukar predika för ungdomar i Ceelasha Biyaha genom att berätta att han utvandrat från Storbritannien och Sverige och att han söker Jihad och himlen i Somalia. Men nu flydde han återigen till ett ställe där han tror att han kan gömma sig.

Enligt uppgift bodde Sheikh Abdulkadir Mumin på en adress i bostadsområdet Sandspåret i Hjällbo i Göteborg under 90-talet och början av 2000-talet. Det var här i Sverige som han kom att bli allt mer radikal i sin tro. Bland annat hade han kopplingar till Bellevuemoskén i Göteborg.

Sheikh Abdulkadir Mumin i SVT-dokumentären De glömda flickorna från 2001.

Ledningen för Bellevuemoskén har tidigare uppgett för mig att de inte känner till att någon från deras församling skulle ha anslutit till al-Shabaab. År 2000 filmades dock Sheikh Abdulkadir Mumin med dold kamera av ett norskt reportageteam i Göteborg. I inspelningen säger Mumin att han i framtiden vill låta könsstympa sin dotter. Inspelningen användes även i den svenske filmaren Oscar Hedins dokumentär ”De glömda flickorna” från år 2001, efter att filmteamets mullvad blivit hänvisad till just Sheikh Abdulkadir Mumin av företrädare för Bellevuemoskén.

Efter Sverige och Hjällbo, och eventuellt en tid i Danmark, flyttade Mumin sedermera till London där han bodde under flera år och verkade i radikala somaliska miljöer. Ibland kom han, enligt mina källor, på besök till Sverige för att föreläsa och hålla kurser. 2010 ska han ha återvänt till Somalia, rivit sitt svenska pass och anslutit till al-Shabaab.

Sverige har tidigare uppmärksammats för fall med kopplingar till al-Shabaab. I en FN-rapport från 2010 nämns flera. Jag tar även upp al-Shabaabs svenska nätverk i min bok Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken.

Under de senaste åren har, enligt Säkerhetspolisen, ett trettiotal svenskar rest till Somalia för att få träning av al-Shabaab. Enligt en annan Säpokälla har de flesta av dem rest från Västsverige, och Göteborg ska vara en knutpunkt varifrån resorna koordineras.

Abdulkadir Mumin är alltså inte den förste person från Sverige som nått en hög position inom al-Qaidanätverket. Mest känd är Mohammed Moummou från Stockholm, som blev al-Qaidas andreman i Irak innan han sprängde sig själv och andra till döds 2008. Ett annat omtalat exempel är Fuad Shangole som bodde flera år i Rinkeby innan han blev en av al-Shabaabs högsta ledare. Just nu har alltså minst två personer i al-Shabaabs absoluta toppskikt ett förflutet i Sverige.

Uppdatering:

I nummer 11 av publikationen Militant Leadership Monitor (november 2011) finns ett intressant porträtt av Sheikh Abdulkadir Mumin (tyvärr inte på nätet), tecknat av terroristforskaren Raffaello Pantucci och redaktören A.R. Sayyid. Författarna konstaterar att mycket lite är allmänt känt om Mumins bakgrund innan han flyttade till London, och spekulerar bland annat i hans växande betydelse som al-Shabaabs teologiska ledare:

”While he clearly stirs loyalty amongst followers in the West, it is unclear that he speaks much English so he is not likely to be that useful in al-­Shabaab’s English-­language campaigns spearheaded by American jihadi Omar Hammami. Nor is it clear that he is playing much of an operational role for the group as a warrior. Nevertheless, his repeated presence as a speaker at al-Shabaab events is indicative of his growing importance for the movement as a theological leader.”

Uppdatering 2, 5/8:

GT/Expressen har hakat på mitt avslöjande och även gjort egen research.

Norska NRK hakar också på.

Dela gärna artikeln på sociala medier så att fler får läsa den: